Σε κάποιο βαθμό, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν ήδη να απενεργοποιήσουν τη χρήση κινητών συσκευών, εάν αυτές έχουν αναφερθεί ότι έχουν κλαπεί ή ακόμα και αν ένας χρήστης δεν συμμορφωθεί με τη σύμβαση. Αυτό γίνεται συνήθως με τη μαύρη λίστα του IMEI ή του ESN. Ωστόσο, αυτό έρχεται με μερικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, ακόμη και αν ένα IMEI περιλαμβανόταν σε μητρώο μαύρης λίστας, ένας συγκεκριμένος αριθμός ταυτότητας θα έπρεπε να είναι μαύρος από όλους τους παρόχους, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η μαύρη λίστα.
Αυτό θα ήταν άχρηστο, ωστόσο, εάν η συσκευή πουλήθηκε σε άλλη χώρα, όπου οι πάροχοι ενδέχεται να μην υποστηρίζουν μια μαύρη λίστα IMEI. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα αγορά για κινητές συσκευές σε διαφορετικές χώρες, όπου πωλούνται προ-ιδιοκτησιακές συσκευές. Και ναι, αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει κλεμμένα προϊόντα.
Επιπλέον, το IMEI μπορεί να πλαστογραφηθεί τροποποιώντας τη βασική ζώνη μιας συσκευής. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει με μερικά εργαλεία λογισμικού που δημιουργούνται από την κοινότητα rooting ή jailbreaking. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι δυνατή η χρήση μιας συσκευής ακόμη και αν έχει αποκλειστεί από τον πάροχο μέσω IMEI. Ορισμένοι χρήστες smartphone στην πραγματικότητα πλαστογραφούν το IMEI των χαρακτηριστικών τηλεφώνων προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετες χρεώσεις σύνδεσης ή δεδομένων.
Ο διακόπτης kill, από την άλλη πλευρά, θα καθιστούσε μια συσκευή μόνιμα άχρηστη. Ο σκοπός εδώ είναι να αποθαρρύνει την κλοπή κινητού τηλεφώνου και να προστατεύσει τυχόν ευαίσθητα δεδομένα που ενδέχεται να αποθηκευτούν στη συσκευή.
Σκοτώνοντας το διακόπτη kill
Σύμφωνα με το εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο, η Samsung σχεδίαζε να προφορτώσει τα smartphone της με διακόπτη kill. Ωστόσο, αυτή η κίνηση θα απαιτούσε έγκριση από κινητές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και η AT&T, η Verizon Wireless, η Sprint και η T-Mobile, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψαν την ιδέα ενός διακόπτη kill. Σύμφωνα με την DA, οι αερομεταφορείς φαίνεται να ανησυχούν για την απώλεια εσόδων από ασφάλιστρα ασφάλισης συσκευών.
Είναι το kill switch η πρώτη απάντηση; Η CTIA, μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δεν το πιστεύει, λέγοντας ότι ο διακόπτης kill είναι επίσης ευάλωτος σε πιθανή κατάχρηση.
Μέχρι στιγμής, η αποτροπή κλοπής είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο η πρωτοβουλία SOS θέλει έναν διακόπτη kill. Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να υπάρχουν πρόσθετα οφέλη σε αυτό:
- Απόρρητο και ακεραιότητα δεδομένων. Τα σκουπίδια δεδομένων μπορούν να φτάσουν μέχρι τώρα. Ένας διακόπτης kill που θα καταστήσει μια συσκευή εντελώς άχρηστη θα ωφελήσει την αγορά των επιχειρήσεων, ειδικά τις επιχειρήσεις που θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους δεν πέφτουν σε λάθος χέρια. Για τακτικούς καταναλωτές όπως εμάς, έχουμε καλύτερη διαβεβαίωση ότι δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στα προσωπικά μας μηνύματα, πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλα μέσα.
- Ασφάλεια. Η ιδέα του διακόπτη kill έχει επίσης συζητηθεί από υποστηρικτές του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Εξάλλου, τα κινητά τηλέφωνα είναι γνωστό ότι λειτουργούν ως διακόπτες τηλεχειρισμού για εκρηκτικές συσκευές. Το να μπορείς να σκοτώσεις ό, τι θα μπορούσε πιθανώς ένας πυροκροτητής θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκτόνωσης βομβών.
Ο διακόπτης δολοφονίας έρχεται με μερικούς κινδύνους, ο οποίος είναι ο κύριος ισχυρισμός των μεταφορέων:
- Κακόβουλη εισβολή ή κακόβουλο λογισμικό. Μια συσκευή ενδέχεται να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από κακόβουλους χάκερ, οι οποίοι ενδέχεται να είναι σε θέση να μετακινήσουν το διακόπτη kill εξ αποστάσεως ή με τη διανομή κακόβουλου λογισμικού.
- Ανάκτηση τηλεφώνου.Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι μια συσκευή με μόνιμη απενεργοποίηση ενδέχεται να βρεθεί αργότερα από τον νόμιμο χρήστη, ο οποίος τότε δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο ή να ανακτήσει δεδομένα που ενδέχεται να αποθηκευτούν σε αυτό.
- Υπεράσπιση καταναλωτών. Ο διακόπτης kill μπορεί επίσης να γίνει κατάχρηση από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που θέλουν να αποτρέψουν τους χρήστες από την εναλλαγή δικτύων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει συσκευές που πωλούνται βάσει συμβολαίου
Ένα συνολικό μέτρο;
Κατά την άποψή μου, η έννοια του διακόπτη kill μπορεί εύκολα να θεωρηθεί μέτρο κατά της κλοπής του κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, έως ότου οι νομοθέτες, οι κατασκευαστές συσκευών και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συμφωνήσουν για τον καλύτερο τρόπο για την καλύτερη προστασία από απώλειες ή κλοπές, θα ήταν καλή ιδέα για εμάς τους καταναλωτές να είμαστε πιο προληπτικοί όσον αφορά τη δική μας ασφάλεια.
Για παράδειγμα, ενώ δεν υπάρχει απόλυτος αποτρεπτικός παράγοντας ληστείας, τσέπης ή κλοπής, θα μπορούσαμε ίσως να αποφύγουμε να είμαστε σε καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσε να είναι δυνατή η κλοπή. Προσπαθήστε να μην τοποθετήσετε το smartphone σας σε τραπέζια εστιατορίων, όπου μπορεί να το ξεχάσετε εύκολα (είναι, τελικά, κακοί τρόποι!). Προσπαθήστε να αποφύγετε την προβολή της συσκευής σας δημόσια. Χρησιμοποιήστε ένα λογισμικό παρακολούθησης τηλεφώνου. Κλειδώστε το τηλέφωνό σας με κωδικό PIN, κωδικό πρόσβασης ή μοτίβο, καθώς βοηθά στην προσθήκη ενός επιπέδου προστασίας στα δεδομένα σας.
Η λίστα συνεχίζεται. Και εφόσον οι κινητές συσκευές θεωρούνται πολύτιμα προϊόντα, εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε απώλειες και κλοπές.
Πιστωτική εικόνα: Pickpocket
Θα λάβουμε προμήθεια πωλήσεων εάν αγοράσετε αντικείμενα χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους μας. Μάθε περισσότερα.